Τρίτη 15 Απριλίου 2008

7000 παιδια στο Ecokids

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 12 Απριλίου, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών – Ecofilms 2008 που απευθύνονται και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε 7.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.
Οι προφεστιβαλικές προβολές ταινιών και εκδηλώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου, προετοιμάζονται μέσα από ανοιχτές συναντήσεις εργασίας με εκπαιδευτικούς, φορείς της πόλης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με στόχο την ενεργή συμμετοχή και δημιουργική ευαισθητοποίηση όλων και περισσότερο των παιδιών.
Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες, που ειχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές σε πρεμιέρα πριν από τους γονείς τους, οι οποίες επιλέγονται με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού, αγγίζοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά συνειδητοποιούν τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος, έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και βιώματα, αλλά και με μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη, όπως η φτώχεια, η μετανάστευση, οι πόλεμοι, η πείνα. Παράλληλα, όμως, τους δίνεται και η δυνατότητα να «δουλέψουν» δημιουργικά πάνω στις ταινίες, πριν και μετά τη προβολή τους, τόσο ως προς τους τρόπους κατανόησης της ίδιας της κινηματογραφικής γλώσσας και της εικόνας, όσο και ως προς το περιεχόμενό τους. Σκοπός των προφεστιβαλικών προβολών είναι η δημιουργική καθοδήγηση των μαθητών στους τρόπους κατανόησης της κινηματογραφικής εικόνας, η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και η απασχόλησή τους με δημιουργικές δράσεις στον τομέα της οπτικοακουστικής έκφρασης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβλέπεται η διεξαγωγή διαγωνισμού φωτοκόμικς και διαγωνισμού τρίλεπτης βιντεοταινίας.

1 σχόλιο:

Giorgos Pastrikos είπε...

Λουκία πολύ μεγάλη η επιτυχία του Ecokids. Μπράβο!!! Νομίζω ότι είναι τόσο σημαντική διοργάνωση (ή και σημαντικότερη)όσο το Ecofilms. Αυτές οι γενιές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον πρωτίστως αν θέλουμε να έχει μέλλον αυτός ο πλανήτης. Το μόνο αρνητικό που διαπίστωσα ήτανε η ελλιπής προετοιμασία των παιδιών από μερικούς εκπαιδευτικούς (ελάχιστους θέλω να πιστεύω). Του χρόνου θα πρέπει να γίνει ακόμα καλύτερη δουλειά πάνω σ' αυτό το θέμα. Τις λεπτομέρειες θα στις πω από κοντά στο Ecofilms. Μπράβο για ακόμα μια φορά!